Vertrouwenspersoon -
Een veilige werkplek voor iedereen

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige en positieve werkomgeving. De wet- en regelgeving verplicht bedrijven om beleid te voeren tegen ongewenst gedrag op de werkvloer. Toch krijgt meer dan 1 op de 10 medewerkers te maken met intimidatie of bedreiging, en 1 op de 20 ervaart pesterijen op het werk. Dit kan leiden tot stress, burn-out, productiviteitsverlies en verhoogd ziekteverzuim.

Veilig en vertrouwd

Toegankelijk en onafhankelijk

Altijd beschikbaar

Ondersteuning bij beleid en preventie

Maatwerk en persoonlijk advies

Stel je voor: een medewerker voelt zich niet langer veilig op de werkvloer. Misschien ervaart hij of zij pesterijen, intimidatie of voelt zich buitengesloten door collega’s. Het ongemak groeit, maar er is geen duidelijke plek om dit bespreekbaar te maken. Dit is precies waar een extern vertrouwenspersoon een belangrijke rol kan spelen.

Een gecertificeerd extern vertrouwenspersoon van Pro Bloz is een neutraal en onafhankelijk aanspreekpunt binnen een organisatie. Medewerkers kunnen in vertrouwen hun verhaal delen, zonder angst voor eventuele gevolgen. Wij luisteren, bieden ondersteuning en adviseren over de beste vervolgstappen. Of het nu gaat om ongewenst gedrag of integriteitskwesties, wij zorgen ervoor dat medewerkers zich gehoord en gesteund voelen.

Daarnaast helpen wij organisaties actief met preventie. Door trainingen te geven, beleid op te stellen en bewustwording te creëren, zorgen we voor een veilige en open werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. Ons doel is niet alleen om problemen op te lossen, maar ook om ze te voorkomen.

Taken

Opvang & begeleiding

Inspireren, informeren en voorlichten

Signaleren &adviseren

De vertrouwenspersoon van Pro Bloz is het eerste aanspreekpunt en zorgt voor de opvang van werknemers die ongewenst gedrag ervaren en te maken hebben met integriteitskwesties. We bieden een luisterend oor, kijken samen met de werknemer naar mogelijke oplossingen en ondersteunen hem of haar in het maken van een keuze. De regie ligt bij de werknemer, wij ondernemen niets zonder toestemming van de werknemer.

Waarom kiezen voor een Externe Vertrouwenspersoon?

Het inschakelen van een extern vertrouwenspersoon biedt veel voordelen voor zowel medewerkers als werkgevers. Door een onafhankelijke en deskundige professional beschikbaar te stellen, verlaag je de drempel voor medewerkers om misstanden te melden en werk je actief aan een veilige en integere organisatie.

De belangrijkste voordelen op een rij:

Onafhankelijk en objectief

Een extern vertrouwenspersoon heeft geen binding met de organisatie en kan daardoor volledig neutraal handelen zonder invloed van interne belangen.

Lagere drempel voor medewerkers

Medewerkers ervaren vaak een grotere mate van vertrouwen bij een extern vertrouwenspersoon, omdat deze losstaat van collega’s en leidinggevenden.

Professionele expertise

Externe vertrouwenspersonen zijn speciaal opgeleid, gecertificeerd en worden regelmatig bijgeschoold over wet- en regelgeving, integriteitsvraagstukken en sociale veiligheid.

Continuïteit en altijd beschikbaar

Externe vertrouwenspersonen zijn altijd beschikbaar en bieden back-up bij ziekte of verlof.

Wettelijke naleving

Met een externe vertrouwenspersoon voldoet een organisatie aan de verplichtingen binnen de Arbowet en de Wet bescherming klokkenluiders.

Ondersteuning bij beleid en procedures

Een externe vertrouwenspersoon helpt bij het ontwikkelen van beleid en procedures om ongewenst gedrag structureel te voorkomen en een veilig werkklimaat te bevorderen.

Wat is ongewenst gedrag?

Ongewenst gedrag is gedrag wat als kwetsend of grensoverschrijdend wordt ervaren door de ander waardoor hij of zij zich niet langer veilig voelt op de werkvloer. 

Het gaat er niet om hoe iets bedoeld is, maar hoe het wordt ervaren. 

Denk hierbij aan; pesten, discrimineren, seksuele intimidatie of intimidatie en agressie en geweld.

Wat zijn integriteitsschendingen?

Integriteitsschendingen zijn misstanden waarbij het maatschappelijk belang in het geding is. Denk hierbij aan het niet opvolgen van wettelijke voorschriften en/ of schendingen die een gevaar opleveren voor de volksgezondheid, zoals veiligheid van personen of milieu. Maar ook overtredingen op het gebied van financiële diensten en persoonsgegevens. 

Voorbeelden van integriteitsschendingen zijn; fraude, machtsmisbruik, corruptie, belangenverstrengeling, lekken van informatie en diefstal. Werkgevers met 50 of meer werknemers zijn verplicht, volgens de Wet Bescherming Klokkenluiders, om een meldprocedure in te richten om misstanden te kunnen melden.

Veel gestelde vragen over de Vertrouwenspersoon

Is een vertrouwenspersoon verplicht voor mijn bedrijf?

Wat zijn de voordelen van een vertrouwenspersoon binnen mijn bedrijf?

Moet ik een interne of externe vertrouwenspersoon kiezen?

Welke verantwoordelijkheden heeft een vertrouwenspersoon?

Benieuwd wat Pro Bloz voor jou kan betekenen?

Neem dan contact met ons op via info@probloz.nl, laat je gegevens achter via het contactformulier of bel ons op 085-0601521